Maten på Hvar
Invånarna på ön Hvar är kända för att leva ett långt och gott liv. Detta tros ha sin grund i att måltiderna är lätta och hälsosamma. Den goda maten, eller ”spiza” som kroaterna själva kallar den, är oftast tillagad genom kokning och utgörs precis som på många andra öar till stor del av fisk. En typisk rätt som är ett måste vid ett besök i Hvar är ”Gregada” som består av olika sorters fisk kokad tillsammans med potatis. ”Rožada” är en saftig ägg- och mjölkpudding och är även den något som besökare bör testa.
På ön Hvar växer många vilda örter som flitigt används i matlagningen. Vildkål, eller strandkål som den även kallas, växer också på ön och vildkålssallad är en specialitet som serveras på många av de pittoreska restaurangerna. Getost i lokalt producerad olivolja är också en rätt som har en självklar plats på menyn.
De kroatiska specialiteterna sköljs oftast ner med ett glas vin från någon av vinodlingarna på ön. Typiskt för Hvar är det inhemska dessertvinet Prošek som inte bör missas vid ett restaurangbesök.
Missa inte heller att smaka den kroatiska glassen som säljs i små stånd i Hvar. Eller varför inte besöka det familjeägda glass caféet Eis Caffe i Jelsa som startades 1962 och fortfarande är mycket populärt. Den kroatiska glassen sägs vara godast i världen och du lär ångra dig om du inte smakar den.
På ön Hvar växer många vilda örter som flitigt används i matlagningen. Vildkål, eller strandkål som den även kallas, växer också på ön och vildkålssallad är en specialitet som serveras på många av de pittoreska restaurangerna. Getost i lokalt producerad olivolja är också en rätt som har en självklar plats på menyn.
De kroatiska specialiteterna sköljs oftast ner med ett glas vin från någon av vinodlingarna på ön. Typiskt för Hvar är det inhemska dessertvinet Prošek som inte bör missas vid ett restaurangbesök.
Missa inte heller att smaka den kroatiska glassen som säljs i små stånd i Hvar. Eller varför inte besöka det familjeägda glass caféet Eis Caffe i Jelsa som startades 1962 och fortfarande är mycket populärt. Den kroatiska glassen sägs vara godast i världen och du lär ångra dig om du inte smakar den.